De serene rust, de kabbelende waterval, de mooie rotspartijen, dat is een Japanse tuin (in het Japans een Kanji genoemd). In de Japanse tuin kan heerlijk worden rondgedwaald en komt men tot rust. In Nederland zijn er een aantal van te vinden, zoals in Dierenpark Amersfoort en park Clingendaal in Den Haag. Vooral park Clingendaal is een grote inspiratiebron voor menig tuinarchitect. De Japanse tuin is maar 6 weken in het jaar open door de zeer fragiele staat van de beplanting. Ook voor u is het zeer de moeite waard om een keer een kijkje in het Haagse te nemen.

Wat maakt nou een tuin een Japanse tuin, dat is de vraag.

De Japanse tuin bestaat uit basiselementen, te weten: water, steen en de groene kleur van de bomen. Deze basiselementen symboliseren het leven, de rust en de natuur. U kunt ook een beetje Japan in uw achtertuin krijgen, hiervoor heeft u naast een vijvertje, vooral mooie planten nodig die terug te vinden zijn in de Japanse tuin. Het belangrijkste element is toch wel bamboe, deze oosterse plant is een eyecatcher voor uw tuin. Indien u voor de bamboe kiest bedenk dan wel, dat bamboe erg snel groeit en een groot wortelstelsel krijgt. Met behulp van worteldoek kunt u dit tegengaan.

De Acer Palmatumis is een andere belangrijke eyecatcher in de tuin. Deze Japanse Esdoorn is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, vooral oranje en paars zijn mooie kleuren, die voor afwisseling in de tuin zorgen. Rododendrons, Varens, Camellia, Azalia’s en verschillende soorten mossen complimenteren de Japanse tuin. Al deze planten zijn verkrijgbaar bij tuincentra, maar ook op internet zoals hier bij Tuinbazaar.nl.
Elementen die typisch zijn voor een Japanse tuin zijn: water, een eiland, een brug naar het eiland en meestal een stenen lantaarnpaal. Nu is het niet elk tuin gegeven dat er ruimte is voor een eiland en zeker geen brug ernaar toe, maar u kunt zeker elementen toevoegen aan uw tuin, zodat het een Japanse uitstraling krijgt. Een mooie houten vlonder, bonsai boompjes en de planten die hierboven beschreven zijn, maken van een normale tuin in één klap een tuin met Japanse invloeden.