Een mooie erf afscheiding is wat menigeen wil hebben in de tuin. Dit gebeurt al eeuwen en zal ook nog eeuwen zo gaan. Veel mensen kiezen de laatste jaren weer voor een groene erfafscheiding in plaats van slechts een hek. Maar ´waarom doet men dit?´ en ´wat zijn de voordelen van zo’n groene afscheiding?´

In de jaren 90 was het hekwerk meer in de mode dan een groene afscheiding. Strak en statig waren de toverwoorden, maar dat is nu helemaal anders. Mooie groene, rode of bruine heggen sieren de tuinen. Een haag zorgt voor een natuurlijke uitstraling en is daarnaast milieuvriendelijk en minder saai. Ze hebben meer sierwaarde, zijn budgetvriendelijk en integreren beter in het landschap of de tuin.

Tuinbazaar.nl heeft voor u de meest mooie en opmerkelijke groene afscheidingen voor u geselecteerd.

Beukenhaag

beukenhaag plaatje De Fagus Silvatica is terug van weggeweest. De beuken zorgen voor een mooie landelijke uitstraling. Er is moeilijk aan te komen in reguliere tuincentra, omdat het vaak met kluit wordt verkocht en dit niet verkrijgbaar is bij de intratuin’s van Nederland. Tuinbazaar.nl is één van de weinigen die ze wel verkopen tot wel 160 cm hoog. Niet voor niets één van de best lopende producten op Tuinbazaar.nl. Het voordeel van de Fagus Silvatica is dat de plant in de winter haar blad niet verliest.

Klik hier voor alle beukenhaag

Hedera

hedera plaatje De veel voorkomende en wintergroene afscheiding in woonwijken is de hedera. De hedera helix zorgt voor een dicht bladerdek dat via raster of schutting zijn weg omhoog vindt. Het enige nadeel is dat de hedera vooral in het voorjaar en zomer erg uitloopt, zodat het najaar de tijd is om flink te snoeien.

Klik hier voor alle hedera

Hortensia

hortensia plaatje Een vooral in het buitenland (Frankrijk) veel voorkomende heg is de Hortensiaheg of zoals de plant in het Latijn heet de Hydrangiaheg. Als u genoeg ruimte heeft om een heg aan te leggen, denk dan is aan deze struik. De Hortensia geeft vanaf eind mei tot eind augustus fantastische bloemen in alle kleuren van de regenboog. Er zijn veel verschillende soorten Hortensia’s dus kijk voor u het aanschaft eens goed rond naar de verschillende soorten en mogelijkheden.

Klik hier voor alle hortensia's

Buxus

buxus plaatje Een wintergroene haag is te maken met de buxus sempervirens. Deze plant is een erg populaire haagplant en wordt veel gekweekt in Nederland. De meeste buxushagen zijn tussen de 10 en 100 cm hoog. Hoger tref je ze zelden aan, behalve in kasteeltuinen en bij oude boerderijen. De buxus vraagt niet veel onderhoud, één maal per jaar snoeien en één maal per jaar bemesten. Het voordeel is dat buxus niet veel hoeft te kosten in de aanschaf. Maar pas op, soms is het verstandig om een iets duurdere haag te kopen, want kwaliteit heeft altijd een prijs, ofwel goedkoop is duurkoop.

Klik hier voor alle buxushaag

Coniferen

coniferen plaatje Grote, statige hagen worden gemaakt van coniferen. Al in de 16e en 17e eeuw werden deze planten gebruikt voor erf afscheidingen, maar ook om doolhoven te maken in kasteeltuinen. Mooie coniferendoolhoven zijn in veel kasteeltuinen te vinden en nog steeds te bezoeken. Coniferen dienen elk jaar gesnoeid en bemest te worden. De planten zijn niet duur in aanschaf, indien u kleintjes neemt. Gelijk een hogere haag, dan zult u toch in de buidel moeten tasten, maar… u heeft dan wel direct een mooie haag.

Klik hier voor alle coniferen

Liguster

liguster plaatje Een andere klassieker is de liguster haag, die weer terug aan het komen is, en vooral in de provincie weer veel te vinden is. Geen wonder het is een ideale haag. De liguster laat zich makkelijk snoeien, loopt altijd weer uit en het heeft een mooi fijn blad dat ook nog eens wintergroen blijft. Oftewel een ideale plant voor een haag. In het voorjaar geeft de plant prachtige witte bloemen.

Klik hier voor alle liguster

Taxus

taxus plaatje Een andere mooie haagplant is de Taxus Baccata. De taxus kenmerkt zich door de mooie donkere kleur die hem tot een ideale achtergrond maakt voor vaste planten andere bloeiende heesters. De taxus laat zich, net als de buxus, prima in vorm snoeien. De taxus is een plant die niet snel groeit en zal dus ook in tuinen niet vaak te vinden zijn met een lengte boven de meter. In kasteeltuinen kunnen ze wel 4 meter zijn. Koop een taxus dan ook niet te klein als u een haag wil maken.

Klik hier voor alle taxus

Laurier

laurier plaatje Uw hele tuin laten omzomen met een mooie lichtgroene gloed? Dan kunt u gaan voor de laurierhaag. De laurier is wintergroen, heeft in het voorjaar lichtgroene nieuwe bladeren en vergt weinig onderhoud, ideaal dus. De laurier komt vooral in nieuwbouwwijken weer helemaal op. Net als beuken, is laurier voor een haag, moeilijk te krijgen bij tuincentra. Tuinbazaar.nl heeft als één van de weinige online tuincentra, de mogelijkheid om laurier online te bestellen, direct vanaf een laurierkweker.

Klik hier voor alle laurier

Struikkamperfoelie

struikkamperfoelie plaatje Wilt u een lagere haag, maar die redelijk wintergroen is? Kijk dan is naar de Lonicera, oftewel de Kamperfoelie. Het voordeel van de kamperfoelie is dat de plant heerlijk ruikt, mooie bloemen heeft en ze op vochtige gronden het best groeit. De kamperfoelie staat bekend om de slingergroei. Snoei dus elk jaar goed, zodat u kunt genieten van deze fantastische plant.

Klik hier voor alle kamperfoelie

Meidoornhaag

meidoornhaag plaatje De meidoorn is een haag die voor een landelijke, boerse sfeer zorgt in de tuin. Voor grote, weidse tuinen is dit een mooi alternatief in plaats van de beukenhaag. Er zijn echter wel een paar nadelen aan de plant, zo is de meidoorn niet winterhard en heeft het veel ruimte nodig in de breedte. Als u dit voor lief neemt, dan kunt u genieten van een fantastisch mooie heg.

Klik hier voor alle meidoornhaag

Daarnaast leuk om te weten is dat Milieu Centraal een natuurlijke afscheiding als meest milieuvriendelijk heeft beoordeeld!

Op zoek naar haagplanten?

Wij bieden een breed assortiment het hele jaar door direct vanaf de kwekerij, Klik hier voor alle haagplanten. Succes!