Tuinplanten

U bent momenteel op:

Taxus

taxus informatie

Over taxus

De taxus is naast de buxus één van de meest gebruikte planten om een haag mee te maken. De taxus is een geslacht van de coniferen en behoort tot de taxusfamilie (Taxaceae). Een solitair staande taxus kan een lengte van maar liefst 40 meter bereiken en een doorsnee van 4 meter. Er zijn verschillende soorten taxus, maar allemaal zijn dicht aan elkaar verwant. Alle soorten taxus bevatten het giftige taxine, een alkaloïde. De gehele taxus bevat deze alkaloïde, behalve de bessen van de taxus. Het zaad in de bes, zit wel weer vol taxine. Er zijn 9 verschillende soorten taxus.

 • Taxus baccata
 • Taxus brevifolia
 • Taxus canadensis
 • Taxus chinensis
 • Taxus cuspidate
 • Taxus floridana
 • Taxus globosa
 • Taxus sumatrana
 • Taxus wallichiana

Taxus planten

Het planten van een taxushaag kan het best gedaan worden tussen oktober en maart. Na het graven van een geul, worden de taxussen gepland met een tussenruimte van rond de 30 centimeter. Taxus heeft niet veel licht nodig en kan dus ook op schaduwrijke plaatsen worden gepland.

Taxus snoeien

Een taxus is een langzame groeier en hoeft maar 1 maal per jaar gesnoeid te worden, de beste tijd is juni. Een haag kan het best door een Gardena snoeischaar of Gardena elektrische snoeischaar gebeuren, deze zijn te koop in onze webshop. Vermijdt tijdens het snoeien de volle zon, wat tot verbranding van de taxus kan leiden.

In de video hieronder ziet u hoe coniferen en taxus gesnoeid moeten worden

Taxus bemesting

De taxus heeft twee keer een groei in het jaar, het eerste schot en het tweede. Voor iedere groeiperiode is het van belang dat er gemest wordt, zodat de taxus over een reserve aan voedingstoffen en mineralen beschikt. Samengestelde en organische meststof is een goede bemesting voor de taxus. Plant-Startmix en Hagen A-Z zijn producten van Ecostyle die ervoor zorgen dat uw taxushaag compact en mooi eruit blijft zien door de jaren heen. Plant-Starmix is een organische bodemverbeteraar verrijkt met micro-organismen die bij uitstek geschikt is voor de aanplant van taxus, het is een ecologisch product. Hagen A-Z is een speciale meststof voor zowel bestaande als nieuw aan te planten hagen. De Hagen A-Z geeft een langdurige en geleidelijke werking van de meststof, tot wel 4 maanden na strooien. Plant Starmix in combinatie met Hagen A-Z, zorgt voor een goede, gezonde, compacte en mooie taxushaag.

Taxus ziekten en ongedierte

De taxussen kunnen last hebben van de taxuskever, dopluis of phytophthora. De taxuskever komt rond april - mei tevoorschijn. De taxuskever is ongeveer 1 cm groot, bruinzwart van kleur met vaalgele vlekjes op de rug. De larve van deze taxuskever zijn goed te bestrijden met zijn natuurlijke vijand: het aaltje. Deze eet de larve van binnen op en vermenigvuldigt zich razendsnel. Zodra de aaltjes volgroeid zijn, verlaten ze de dode larve en gaan naar de volgende. De aaltjes worden door Ecostyle bij tuincentra aangeboden. Dopluis ontrekt plantensappen aan de plant waardoor deze achter kan blijven in de groei en de bloei zal vertragen. De luis scheidt honingdauw uit, dit plakkerig goedje waarop schimmels kunnen groeien is gemakkelijk te bestrijden met Promanal van Ecostyle, dit product is in onze webshop verkrijgbaar. Phytophthora is een schimmelziekte die kan ontstaan door extreem weer, of de overvloed of tekort aan water voor de taxus. De taxus zal groeikracht verliezen, het blad verliest haar glans en wordt geelbruinig, daarnaast verwelkt de taxus en breken de takken snel af. Met het product Ecostyle Vital Concentraat zal deze schimmelziekte snel verholpen worden en is uw taxus weer snel een mooie groene en compacte haag. Dit Ecostyle product is te koop in de webshop van tuinbazaar.nl.

Taxus kopen

Als u op zoek bent naar een adres om taxus te kopen dan bent u bij Tuinbazaar.nl aan het goede adres. U vindt hieronder het assortiment taxus dat wij aanbieden. Om taxus te kopen klikt u op het plaatje voor meer informatie of direct op 'bestellen'. Daarna kunt u ook nog het gewenste aantal opgeven. De taxus wordt direct vanaf de kwekerij geleverd en binnen 48 uur bij u bezorgd.

7 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

7 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

Waarom Tuinbazaar.nl?

 • Planten kopen direct vanaf de kwekerij
 • Tuinplanten tot soms 40 % voordeliger dan menig tuincentrum
 • Uw bestelling wordt binnen 48 uur thuis bezorgd
 • Geen gesjouw en alles bezorgd tot in de tuin
 • nog meer redenen...

Contactinformatie

info@tuinbazaar.nl
Coenecoop 212, 2741 PK Waddinxveen
T: 085 40 16 554 (gratis)
Ma t/m za van 8:00 tot 18:00
Kijk ook op Tuinaarde.nl

Bezorging Facebook Twitter Instagram
  POKON tuinaarde & potgrond bij Tuinbazaar.nl